Sokszínű a munka a szürke tenyésztőknél

Bár még csak szeptember van, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete elmondhatja, hogy igencsak sűrű időszak áll mögötte. Különböző hazai és nemzetközi rendezvényen képviselték, népszerűsítették őshonos fajtánkat. Szakmai útjaik során egészen a Pápáig jutottak, így a szürkék már áldottan öregbíthetik tovább a magyar mezőgazdaság és főként a magyar állattenyésztés hírnevét.

Mint már huszonnyolc éve mindig, pünkösd hétvégjén került megrendezésre az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó Hortobágyon. Szerencsére elmondhatjuk, hogy ebben a mai modern világban évről-évre több embert vonzanak a hagyományőrző rendezvények, köztük a Gulyásverseny is. A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Hortobágyi Nonprofit Kft. által közösen szervezett esemény minden évben nagy sikert arat. Egyre több azon gulyások és mezőgazdasági iskolában tanuló diákok száma, akik az egész ország területéről érkeznek Hortobágyra, hogy ezen a rendezvényen összemérjék tudásukat és tapasztalataikat. A gulyásmesterségben jónak lenni nem könnyű, az abszolút győztesnek lenni pedig igencsak embert próbáló feladat, hiszen vízhúzásban, marhafogásban, lasszódobásban és a karikás ostor használatában is kiemelkedően kell teljesíteni ahhoz, ahogy valaki megkaphassa ezt a címet. Nem csoda, hogy igen nagy elismerés ez annak, aki megnyeri a címet. Ez az idei évben Bartha Tamásnak, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gulyásának sikerült.

ORSZÁGJÁRÁS „SZÜRKE MÓDRA”

Egy országos verseny megrendezése csupán egy kisebb feladatnak számít Egyesületünk életében. Májusban a Gulyásverseny mellett két közgyűlést is szerveztünk, melyekre Lakitelken, majd Budapesten került sor. Ahogy közeledett a jó idő, a fesztiválok mellett országszerte elkezdődtek a mezőgazdasági és állattenyésztési rendezvények is. Egyesületünk részt vett az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, a Bükki Nemzeti Park Kihajtási Ünnepén, Kecskeméten a Hungarikum Fesztiválon, Badacsonytördemicen a Magyar Szürkemarha Ünnepén és megnéztük a szürkemarkák áthajtását a tiszaugi hídon.

NEMZETKÖZI RENDEZVÉNYEK

Egyesületünk azonban nem csak itthon, de külföldön is képviseli a magyar szürke szürkemarhát és a magyar gazdákat. Januárban Kuvaitban vettünk részt a HORECA-n, ahol értékes tárgyalásokat folytattunk az ottani kereskedőkkel és a Közel-Kelet legnagyobb marha vágóhídjának képviselőivel. Bár a magyar szürke szarvasmarha és húsa itthon és az Európai Unióban is oltalom alatt áll, a Kárpát-medencében, külhonban is igen nagy a kereslet iránta. Éppen ezért Egyesületünk minden évben megrendezi a Magyar Szürke Szarvasmarha a Kárpát-medencében Nemzetközi Konferenciát, melynek idén augusztusban Hortobágy és a Hortobágyi Nonprofit Kft. adott otthont. A meghívott vendégek Magyarországról, a Felvidékről, a Vajdaságból és Erdélyből érkeztek. Az idei rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, majd részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol szóba kerültek a már elindult és hamarosan megjelenő mezőgazdasági pályázatok. A tárcavezető beszélt a gazdaságátadás lehetőségéről, a generációváltás fontosságáról, arról, hogy mennyire nagy szerepe van életünkben a versenyképes mezőgazdaságnak és állattenyésztésnek. A konferencia résztvevői a kerekasztal-beszélgetés után előadásokat hallhattak a magyar szürke szarvasmarha történetéről, a DNS vizsgálatok fontosságáról, a külhoni tenyésztőszervezetek és állattartók helyzetéről, majd egy közös tenyészetlátogatással és vacsorával koronázták meg a napot. A konferencia előadói között volt dr. Maróti-Agóts Ákos az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetője, dr. Józsa Csilla a Nébih laboratóriumi referense, Gencsi Zoltán, Guba József az Erdélyi Húsmarha Tenyésztők Egyesülete elnöke, a Szlovák Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete késviseletében Grman Balázs, valamint  dr. Molnár Viktor a Vajdasági Mezőgazdasági Alap igazgatója.

PÁPAI ÁLDÁS A SZÜRKE SZARVASMARHÁKRA

Dr. Nagy István megnyitó beszédében megemlítette, hogy milyen fontos, hogy a magyar gazdák jó hírét vigyék országunknak, és hogy mennyire megérik a küszködést, a rengeteg befektetett energiát az olyan pillanatok, mint amikor Ferencz Attila, Egyesületünk alelnöke megmutatta őszentségének, hogy hogyan kell megfújni a szürkemarha szarvából készült tülköt. Ugyanis júniusban Ferenc pápa magán audiencián fogadta a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének képviselőit a Vatikánban, ahol a karikásostor és a szürkemarha húsából készült termékek mellett, egy Pongrácz Gyula által külön az ő részére készített tülköt adtak át ajándékba. A találkozón résztvevők Őszentsége áldását kérték a magyar szürke szarvasmarhára, Egyesületünk tagjaira, valamint minden, a mezőgazdaságban dolgozó emberre Magyarországon és szerte a világban.

MOZGALMAS AZ ÉV VÉGE

Persze még rengeteg minden vár ránk mielőtt az újév beköszönt. A Kaposvári Egyetemi Napokon az idén is, mint minden évben a vezethető szürkemarha bikával Mindjárttal, és Katkával a szürkemarha tehénnel veszünk részt. Hamarosan megkezdődnek Egyesületünknél a bikabírálatok is, az idén öt különböző helyszínen bírálják a harmadfüves bikákat a bikabíráló bizottság tagjai, hogy majd tavasszal, a tenyészbikákat kihelyezhessük azon tagokhoz, akik ezt igénylik. Minden októberben részt veszünk Hortobágyon a Szürke-barátok Találkozóján és megkoszorúzzuk az aradi vértanúk emlékére állított kopjafát a Hortobágy folyó partján. Az évet pedig nem zárhatjuk mással, mint a közgyűléssel, ahol elnökségünk beszámol az Egyesület éves munkájáról.

Biztosak vagyunk benne, hogy a következő évünk is hasonlóan izgalmas és eseménydús lesz, hiszen bár a Közös Agrárpolitika zászlója alatt rengeteg pályázat elindult az idei évben, de tudjuk jól, hogy a következő évben is indulnak még olyan pályázatok, melyekkel az egyes tenyésztőszervezeteknek, köztük nekünk is, rengeteg munkájuk lesz még.

 

Írta: Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete

Fotó: Noszek Ági

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB