Kincstári közlemény jelent meg a 2024. évi tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról

Fotó: Mesterházi József

A tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6/D. § (1) bekezdése alapján, az állattartó (kérelmező az apaállat támogatási időszakban történő első tenyésztésbe állítása esetén a 2024. évben vissza nem térítendő, kizárólag az orosz-ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] 1. § 13. pontja szerinti támogatást (a továbbiakban: válságtámogatás) igényelhet - húshasznú szarvasmarha- , és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint a szarvasmarha-, és bivalyállomány genetikai színvonalának növelése érdekében.

A támogatás mértéke

A válságtámogatás összege a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállatonként

  1. húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint,
  2. hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer forint,
  3. magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint,
  4. bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint

azzal, hogy a válságtámogatás nem haladhatja meg az állattartó (kérelmező) és a vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad válságtámogatási keretet.

A válságtámogatás iránti kérelem, a hozzá kapcsolódó egyéb kérelmek, és a kapcsolódó dokumentumok benyújtásának módja, határideje

A válságtámogatás iránti kérelmet, valamint a támogatási kérelemre indult eljárás során – a felügyeleti eljárás kivételével – minden dokumentumot elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással történő azonosítást követően elérhető elektronikus felületen keresztül kell benyújtani, az alábbi pontokban foglaltak szerint.

A válságtámogatás iránti kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár elektronikus űrlapot alakít ki, így nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat.

  1. Válságtámogatás iránti kérelem

Egy kérelmező egy támogatási időszakban kizárólag egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be.

A válságtámogatás iránti kérelem kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással történő azonosítást követően elérhető elektronikus felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon

2024. szeptember 1. 09:00:00 és 2024. szeptember 20. 23:59:59 között

az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Válságtámogatás– Válságtámogatás - Tenyészbika tenyésztésbe állításának támogatása menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

A válságtámogatás iránti kérelem elektronikus felületének használatához a Felhasználói Kézikönyv és Kitöltési Útmutató a Válságtámogatás – Tenyészbika tenyésztésbe állításnak támogatása - Támogatási kérelem elektronikus benyújtásához c. dokumentum nyújt segítséget.

A válságtámogatás iránti kérelemhez csatolni kell a tenyésztőszervezet igazolását arról, hogy a válságtámogatás iránti kérelemben megjelölt ENAR-számú és központi lajstromszámú állategyed a támogatási időszakban apaállatnak minősül, és azt a kérelmező a Rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint tenyésztésbe állította.

  1. A válságtámogatás iránti kérelem módosítása

A válságtámogatási kérelem módosítására a benyújtását követő naptól két napon belül, de legkésőbb a benyújtási határidő végéig, 2024. szeptember 20-án 23:59:59-ig van lehetőség.

  1. Hiánypótlás, jogorvoslati kérelem, egyéb dokumentum

A hiánypótlást, a jogorvoslati kérelmet vagy egyéb dokumentumot – a felügyeleti eljárás kivételével – a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással történő azonosítást követően elérhető elektronikus felületen, a korábban már benyújtott válságtámogatás iránti kérelemhez kapcsolódóan az Általános ügyintézés → Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül, Válságtámogatás—Tenyészbika tenyésztésbe állításának támogatása jogcím kiválasztását követően kell benyújtani.

 

Forrás: MÁK

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB