WOAH kiadvány jelent meg Állategészségügy és állatjólét: A fenntartható állattenyésztés sarokkövei címmel

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) Állategészségügy és állatjólét: A fenntartható állattenyésztés sarokkövei címmel kiadványt adott ki, mely most már magyar nyelven is elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

Az Állategészségügyi Világszervezet megalkotott egy előremutató dokumentumot, melyben az általános elvárásokon túl igyekszik irányt mutatni annak elérésében, hogy a növekvő népesség ellátása mellett miként lehet az állattenyésztés fenntarthatóbb. Miközben előtérbe helyezi az állategészségügyi szempontok mentén történő gondolkodás fontosságát és az állatjólétet, nem feledkezik meg az élelmezésbiztonság megtartásáról és a vidéken, vagy szegényebb régiókban élő lakosság megélhetéséről sem. Részletesen olvashatunk róla, hogy az egészséges állatok termelékenysége mennyivel magasabb, miközben az állatbetegségek elkerülésére tett intézkedések hogyan csökkentik a környezeti lábnyomot.

Fontosnak tartjuk, hogy minden lehetőséget megragadjunk annak érdekében, hogy megmutassuk a gazdasági állatok tartásával kapcsolatos jó gyakorlatokat és pozitív hozadékokat. A jelenlegi online környezetben sajnos gyorsan terjednek a negatív és akár ellenőrizetlen forrásokból származó információk, amelyek beárnyékolják azoknak az állattartóknak az áldozatos munkáját, akik a nehéz gazdasági körülmények közt is az európai standardoknak megfelelően, lelkiismeretesen végzik a munkájukat.

Hisszük, hogy ha képesek vagyunk bemutatni a termelésben részt vevő állatok jólétéről való gondoskodást, akkor a fogyasztók bizalommal fognak fordulni az iparág felé és többet szeretnének majd tudni például az állatok jelentőségéről azoknak a területeknek a hasznosításában, amelyek másként élelmiszer termelésére nem alkalmasak. Megismerik a fontosságukat a humán élelmiszer termelésekor keletkező melléktermékek hasznosításában, és még további számos előnyét a létezésüknek.

A józan és kíméletes állattenyésztési rendszerek kialakítása előfeltétele az ágazat pozitív társadalmi megítélésének, azon gyakorlatok elterjedésének, melyek nem csak az állat szempontjából, hanem a társadalmi-gazdasági értelemben vett jóléti szükségleteket is kielégítik a negatív környezeti és egészségügyi hatások minimalizálása mellet.

Az eredeti dokumentum angol nyelven itt érhető el, a magyar fordítás pedig megtalálható a NAK kiadványai között.

 

Forrás: NAK / Pető Krisztina

Tagok

barion

A honlapot készítette: MACROWEB